به گزارش مشرق به نقل از مهر، زماني که خبر پيشرفت قم را در صادرات دمپايي شنيدم احساس خوشايندي داشتم که قم توانسته است رتبه اول صارات دمپايي را در ميان ديگر شهرهاي کشور بدست آورد.
توليد دمپايي با حجم بالا و همچنين صادرات به کشور عراق و افغانستان قابل تحسين است اما اخيراً خبري در رابطه با استفاده برخي از سوهان پزيهاي قم از پودر دمپايي بجاي زعفران شايع شده است.
با توجه به اين شايعه اين مسئله به ذهن ميرسد که قم علاوه بر اينکه رتبه نخست توليد و صادرات دمپايي را دارد، در سوء استفاده از پودر اين کالا نيز داراي رتبه باشد و اين سوال پيش ميآيد که چرا سوهان قم که در سطح بين المللي نيز ميتواند مطرح شود اينگونه بايد دست خوش سودجويي برخي از متخلفان قرار گيرد.
سوهانيهاي استفاده کننده از پودر دمپايي جريمه ميشوند
رئيس سازمان تعزيزات حکومتي استان قم، با بيان اينکه برخي از سوهانيهاي قم از رنگهاي مصنوعي از جمله پودر دمپايي بجاي زعفران استفاده ميکنند بر برخورد با اينگونه متخلفان تأکيد کرد.
مهدي رياضي اظهار داشت: براي برخورد با سوهانيهاي متخلف گشتهاي مشترکي بين معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي قم و سازمان تعزيرات قم در تمام ايام سال صورت ميگيرد.
وي ادامه داد: در اين گشتها از واحدهاي توليدي سوهان بازديد و نمونهاي از سوهان توليدي اين واحدها به آزمايشگاه ارسال شده و در صورتي که نتيجه آزمايش حاکي از استفاده رنگ مصنوعي بجاي زعفران باشد پروندهاي تشکيل و به تعزيرات ارسال ميشود و پس از طي مراحل قانوني توسط شعبه رسيدگي کننده تعزيرات حکومتي، حکم صادر ميشود.
رئيس سازمان تعزيزات حکومتي استان قم ادامه داد: بيشتر متخلفين به جريمه نقدي و معدوم شدن کالاي تقلبي توليد شده محکوم ميشوند.
وي در خصوص استفاده رنگ مصنوعي و پودر دمپايي بجاي زعفران توسط سوهانيهاي قم اضافه کرد: برخي از توليديهاي سوهان از رنگ گياهي، گل رنگ و رنگ شيميايي بجاي زعفران براي رنگ و لعاب دادن به سوهانها استفاده ميکنند.
رياضي افزود: رنگهاي شيميايي در توليد مصنوعات غير خوراکي استفاده ميشود که متأسفانه برخي از سوهانيهاي قم از اين رنگهاي مصنوعي تقلبي بجاي زعفران در توليد سوهان استفاده ميکنند.
وي در رابطه با تعداد سوهانيهاي جريمه شده در اين زمينه اظهار داشت: در سال ?? حدود ??? پرونده مربوط به سوهان پزيهاي متخلف در قم رسيدگي شد.
تنها يک سوهاني در قم داراي پروانه استاندارد است
مدير کل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان قم نيز اظهار داشت: تنها يک واحد توليدي در استان قم داراي پروانه استاندارد است.
فرشاد خوشنويسان گفت: اگر سوهان پزيها داراي پروانه استاندارد باشند تحت نظارت اداره استاندارد قرار خواهند گرفت.
وي در خصوص استفاده از رنگهاي مصنوعي از جمله پودر دمپايي در سوهانهاي قم اظهار داشت: تنها رنگ قابل استفاده در سوهان رنگ زعفران است و استفاده از رنگهاي غير طبيعي و مصنوعي غير مجاز است.
استفاده از رنگهاي مصنوعي در سوهان سبب آلرژي و حساسيت ميشود
وي در رابطه با عوارض استفاده از پودرهاي مصنوعي بجاي زعفران در سوهان اظهار کرد: بطور کلي حرارت و پخته شدن رنگهاي مصنوعي موجب آلودگي چندين برابر آنها خواهد شد که موجب آلرژي، حساسيت و بيماريهاي غير قابل درمان و بازگشت ميشود.
استفاده از هر رنگي بجز زعفران در سوهان تقلب است
حسن صادقي توليدکننده سوهان بيان داشت: يکي از مواردي که سبب خوش طعمي و زيبايي سوهان ميشود استفاده از زعفران است.
وي ادامه داد: استفاده از رنگ و پودري بجاي زعفران در سوهان تقلب است که معمولاَ برخي از افراد سودجو براي سود چند برابر از جوهر و رنگهاي مصنوعي در سوهان استفاده ميکنند.
صادقي گفت: در گذشته در تهيه سوهان از روغن گوسفند استفاده ميشد اما امروزه به دليل قيمت بسيار بالاي آن از روغن گاوي در ساخت سوهان استفاده ميشود.
برخي از سوهانيها از پودر مکه و رنگ جوهر استفاده ميکنند
احمد نعمتي يکي ديگر از توليد کنندگان سوهان با اشاره به اينکه برخي سوهانيها از پودر مکه و رنگ جوهر استفاده ميکنند اظهار داشت: يک ظرف شيشهاي کوچک پودر مکه هزار تومان است ولي يک کيلو زعفران چندين ميليون تومان هزينه دارد به همين دليل برخي از سوهانيها قم براي سود بيشتر از اين نوع رنگهاي مصنوعي استفاده ميکنند.
وي افزود: برخي ديگر نيز در سوهانها از کاکائو و گلاب براي طعم دادن استفاده ميکنند.
کارگرهاي سوهاني حمايت نميشود
نعمتي با بيان اينکه کارگرهاي سوهاني و توليدکنندهها حمايت نميشوند اضافه کرد: توليد کننده سوهان آرد، روغن و شکر خود را بصورت آزاد ميخرد و هر روز مواد اوليه سوهان در حال گرانتر شدن است، بويژه تخم مرغ داراي يک نرخ ثابت نيست و هر روز داراي نوسان قيمت ميشود.
وي افزود: آرد، روغن، شکر، کره، پسته، هل، زرده تخم مرغ، گلاب، جوانه گندم و آرد نول درجه يک، مواد اوليه تهيه سوهان است و با توجه به اينکه سوهان داراي کالري و ارزش غذايي بالا است، اگر بجاي اين مواد از مواد ديگر استفاده شود ارزش غذايي سوهان از بين خواهد رفت.
تنها يک مورد مسموميت از سوهان در قم گزارش شده است
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکي قم تعداد افراد مسموم شده از سوهانهايي که از پودر مکه يا تاترازين بجاي زعفران استفاده ميکنند را يک نفر عنوان کرد.
مجتبي احمدزاده قمي با اشاره به اينکه در قم ??? شناسه نظارت سوهان داريم اضافه کرد: معمولا محصولاتي که بومي خاص يک شهر است با يک شرايط خاص به آنها پروانه داده ميشود و کارخانهها حتما بايد مسئول فني داشته باشند ولي سوهانيها به مسئول فني نياز ندارند.
وي گفت: در بازديد از سوهانيهاي توليدي نمونه برداري ميشود و سوهان مورد آزمايش قرار ميگيرد که در صورت وجود هرگونه موادي به غير از مواد اصلي سوهان با متخلف برخورد و به دستگاه قضايي ارجاع ميشود.
معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي قم با بيان اينکه بطور کلي در سوهان پزيهاي قم مشکل خاصي وجود ندارد بيان کرد: سوهانيهاي قم اکثرا از زعفران استفاده ميکنند و تنها تعداد اندکي از سوهان پزيها از پودرهاي گياهي يا مصنوعي استفاده ميکنند.
تکذيب استفاده از پودر دمپايي
وي با اشاره به اينکه استفاده سوهان پزيها از پودر و رنگ دمپايي در سوهان را تکذيب ميکنم و چنين چيزي واقعيت ندارد اضافه کرد: استفاده از رنگهاي غير طبيعي، مجاز نبوده و سوهان پزيها نبايد از آن استفاده کنند.
احمدزاده در خصوص عوارض استفاده ازپودر مکه يا تارترازين يا رنگ زرد در سوهان گفت: استفاده از رنگ زرد عوارض متعدد جسماني را در پي دارد که سوء هاضمه سيستم گوارشي، ناراحتي معده، حساسيت زايي، آسيب جدي مغزي، قلب و عروق از جمله اين عوارض جبران ناپذير است.
وي گفت: خوشبختانه اکثريت سوهان پزيها از زعفران استفاده ميکنند و تا کنون ??? سوهاني از واحد غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي قم پروانه و شناسه نظارت دريافت کردهاند.
معاون غذاو داروي دانشگاه علوم پزشکي قم درخصوص نظارت بر سوهان پزيهاي قم در ايام نوروز اظهار داشت: از ?? اسفندماه سال ?? تا ?? فروردين سال جاري ??? مورد بازديد از سوهاني صورت گرفته است.
گزارشي که سبب برخوردن به اتحاديه سوهاني شود را جواب خواهيم داد
رئيس اتحاديه سوهاني و حلوائي قم نيز در پاسخ سوالاتي در خصوص وضعيت توليد سوهان در قم گفت: اگر گزارشي در رابطه با سوهانهاي قم زده شود و اتحاديه سوهاني را زير سئوال ببرد، پاسخ خواهيم داد.
حسين سوهاني در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر در استان قم حدود ??? سوهان پزي و سوهان فروشي در حال فعاليت هستند.